myojohannesigambia.blogg.se

8 veckors sjuksköterskepraktik i Gambia

Förlossningen och operation

Publicerad 2014-02-24 19:59:31 i Allmänt,

 Vi har varit en vecka på förlossningen nu. Veckan började väldigt chockartat. Vi visste inte riktigt vad vi hade att vänta oss innan vi började.. Men det första vi fick se var att en kvinna födde en bebis utan att säga ett ljud och utan att någon visste om det. Vi hörde helt plötsligt ett barn skrika, kollade in och då var bebisen nästan helt ute och nära att trilla i golvet! Ingen barnmorska var där men de gambiska studenterna var snabba med att agera, de visste vad dem skulle göra och fixade allt, skönt! Sen efter en stund kom det en bebis till, tvillingar! Första dagen slutade sen med att Johannes fick assistera en läkare när han skulle ta ut en bebis med sugklocka. Det såg väldigt brutalt ut och det var jobbigt att se. Enorm smärta hade kvinnan.
 
Förlossningsavdelningen är avlång med ganska små rum på båda sidor. Rummen har dock inte väggar utan det är draperi som skiljer rummen åt, draperierna fladdrar lite fram och tillbaka. Britsen som kvinnorna låg på såg väldigt obekväm ut. Det var mycket studenter under veckan, både sjuksköterskestudenter och barnmorskestudenter från gambia, och sen var det ju vi två. Det var som mest 2 st barnmorskor som jobbade, och dem hade ca. 6 elever var. En barnmorskestudent sa till My första dagen : "du måste förlösa en kvinna innan du slutar denna veckan" och My förklarade för henne att hon inte är barnmorskestudent utan bara sjuksköterskestudent... Men sen förklarade kvinna att i Gambia gör sjuksköterskestudenterna det, det är obligatoriskt och man förstod att dem tyckte det var det mest självklara i hela världen. Johannes var tvärsäker på att han inte skulle göra det, men My funderade på saken.
 
Det var även på denna avdelning väldigt ohygieniskt, men dem använde iaf ordentligt rengöringsmedel, inte bara handtvål som dem gjorde på de avdelningar vi varit på innan. Vi pratade med en läkare och hon berättade att trots att det är ohygieniskt och att dem inte har material så de kan göra undersökningar mm. sterilt, så är det konstigt nog ovanligt med infektioner. Hon sa att det kändes som att dem blev välsignade varje dag.
 
En dag var vi även på operation. Vi fick ha på oss extremt skrynkliga kläder som dem antagligen hittat i någon gammal låda och väldigt tajta skoskydd som knappt gick runt våra feta gympadojor. Det var ingen hektisk dag, långt ifrån. 8-11 var det städning, fix och frukost. Men sen satte det igång! Vi fick se när de gjorde ett kejsarsnitt, spännande! Men tyvärr var bebisen död när han kom ut.. Vi fick även se en annan mindre operation den dagen också. På operationen var det mycket folk, där var ca. 10 personal förutom oss. Det var mycket snack och skämtande under tiden, och lite disco med dans och musik när operationen började bli klar. En bra men underlig stämning!
 
Vi hjälpte en läkare att göra hjärt- och lungräddning på en kejsarsnittsbebis, men han klarade sig inte. Det var en del dödsfall under veckan. Något som vi tyckte var jättehemskt var att dem hade de döda bebisarna i samma rum som kvinnorna födde i, så en kvinna kunde se de inpackade barnen när hon låg och hade värkar.
 
Barnmorskan Fatou berättade mycket för oss, om varför många skaffar väldigt många barn, varför de fortfarande omskär kvinnor och varför många inte använder preventivmedel. Preventivmedel är gratis här, och de finns även hjälp att få som heter "Family planning" men det är inte alla som tar emot hjälpen som finns. Många ungdomar använder preventivmedel och undviker att skaffa många barn. Men de äldre (som oftast inte gått i skolan) vill inte använda preventivmedel för dem vill ha många barn. Vi har träffat nyblivna pappor som är närmare döden i ålder och det är väldigt svårt att förstå ibland hur dem tänker. Vissa har 4 fruar och 7 barn med varje fru, och har inte råd att betala skola till ngn av dem. Religion och kultur ligger bakom omskärelsen av kvinnorna menar Fatou och berättar att det skapar stora problem för kvinnorna, särskilt när de ska föda barn. Det finns olika stammar i Gambia, det är olika vanligt förekommande i olika stammar. Även att ha flera fruar och många barn är vanligare/ovanligare i vissa stammar. Hon berättade även att tonårsgraviditeter är vanligt i Gambia men denna veckan har vi bara sett några.
 
Det är olagligt med abort i Gambia men endå har nästan alla kvinnor vi sett i veckan gjort en abort. Dem gör det på privata kliniker och får betala dyrt! Det kostar ca. 1000 SEK och det är ungefär vad dem tjänar på en månad. Det är inte alla som har råd och därför föds det många oönskade barn som sedan lämnas på sjukhuset, mammorna rymmer. Dem får vara där några dagar för att se om mamman kommer tillbaka, men gör hon inte det så tas de till barnhem. Veckan på förlossningen slutade i fredags med att My fick förlösa en kvinna och Johannes fick förlösa moderkakan! Det var den häftigaste dagen hitills i Mys liv och hon bestämde sig för att bli barnmorska, någon gång!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela